Chesapeakes med titlen DKSCH(V)

23.11.2017

Port West Leandra (Leah) Dansk Vildtsporchampion, DKSCH(V).

Leah er ejet og ført af Henrik Knudsen, Næstved, som har sendt nedenstående skriv om deres vej til championatet.

Hvor Leah klarede prøverne til Dansk Sporchampionat med ene første præmier i stræk, blev vejen til vildtsporchampionatet langt mere udfordrende.

Det første forsøg gav i Ølgryde Plantage ved Holstebro i april 2016 på en dag, hvor kraftig vind gav meget vanskelige færtforhold, en tredje præmie. At det var svært blev understreget af at kun 2 hunde fik første præmie og at 5 af 9 hunde fik 0.

En måned senere et nyt forsøg denne gang i Hønning plantage. Atter en dag med vanskelige færtforhold, denne gang var det kraftig sol og varme der drillede. 4 af 8 hunde fik nul. Leah klarede sig fint indtil sidste moment, en spids vinkel, hvor udgang af elementet samtidig var et skifte ind i nyt terræn. Det blev til 2 tab, og en hårdt tilkæmpet tredje præmie. Efter første tab havde jeg mest lyst til at opgive, men Leah vendte sig "bebrejdende" om, som om hun ville spørge, er vi ikke i skoven for at gå spor? Og det var vi jo.

Ugen efter gjorde vi forsøget i Grib Skov, desværre var det fortsat stegende hedt. På vores spor blev vi så yderligere udfordret af, at der var andre sporlæggere i skoven, så Leah markerer schweiss, jeg tror naivt, at vi står lige i sporkernen, selvom jeg så ikke forstår, at Leah ikke sporer mere sikkert. Det var der en naturlig forklaring på. Det var ganske vist udsprøjtet blod, men det havde ikke noget med vores spor at gøre. Det krævede en del kræfter, men det element, der virkelig trak tænder ud, var en stjerne ude i åbent terræn. Da udgangen var ned ad en hårdt tilkørt skovvej. Vi brugte nok 20 minutter under stærk sol. Men vi fik løst dette element, men en times hårdt arbejde havde sat sine spor, både på hund og fører. En banal fører fejl kostede os et tab på sidste element. Så det blev desværre kun til en anden præmie. 6 af 8 hunde kom ikke igennem, her i mellem Charlotte Thomsen med Gin, som senere på året blev bedste ekvipage til Nordisk Mesterskab i Finland.

Så var der lige en barselsorlov, og lidt skader hos både mig og Leah gjorde også, at vi herefter ikke fik trænet så meget. Så da vi stillede op til et nyt forsøg i Danstrup Hegn i april i år, var det udelukkende rutinen, der skulle bringe os i mål. Det gik ikke helt, 2 tab og en tredje præmie. På dagen blev der opnået 3 første, 1 anden, 1 tredje og 3 gange 0. Så Leah havde ikke helt glemt det. Men hvor de tidligere tab var fører fejl, var det den første prøve, hvor jeg følte at Leah trak mig i skoven.

En måned senere gjorde vi forsøget igen denne gang i Hønning Plantage i Sønderjylland. Desværre kom der skybrud efter at sporene var lagt, så på dagen var der ikke meget fært tilbage. Hvilket også spejlede sig i dagens resultatliste, 6 hunde kom ikke igennem. Leah og jeg gjorde egentlig et ganske godt stykke arbejde. Undervejs skulle vi over et helt åbent stykke på knap 100 meter, hvor regnen virkelig havde skyllet sporet væk. Vi kom kun 10-20 meter ud i det åbne, så slog Leah op igen og igen. Så enten havde vi her en wiedergang eller også skulle vi lige over. Jeg prøver først en lille cirkel på 30 meter, så vi ville få afdækket en eventuel wiedergang, intet resultat. Så besluttede jeg mig for at afsøge kanten af det åbne område, det gav resultat vi skulle lige over. Glæden varede dog kort, da jeg i næste element en wiedergang med stifinderafledning, lod mig trække med ud ad stifinderafledningen, selvom Leah et par gange havde markeret, at det var forkert. Øv - et tab og dermed en anden præmie. En hund klarede alle udfordringerne og kom igennem til en første præmie.

Nå op på hesten igen, men ak ak, jeg løb ind i en periode med stressbetonet for lavt blodtryk. Men så tilbød min instruktørkollega, Anette Illsøe, at føre Leah på en prøve i Danstrup Hegn i september måned. Selvom de var lidt i problemer undervejs fik de løst dem alle og en fortjent første præmie til Leah og Annette.

Nu manglede vi så bare en første præmie. Så Leah og jeg tog her i november igen til Hønning Plantage. Efter en hård dags arbejde i skoven lykkedes det endelig, selvom vinden og terrænskift drillede lidt undervejs. At jeg så lige måtte ned og ligge undervejs kunne ikke ødelægge glæden over at det endelig lykkedes. Efter at vi så mange gange havde været lige ved. men jeg ved også, at uden den læring jeg havde fået ved de tidligere tab, så var vi ikke kommet igennem, dertil var færtforholdene for vanskelige.

Morten Riis med Argon
Morten Riis med Argon

06.04.2015

Holckenhus I'm The Master Chef (Argon) fik den 6. april i Danstrup Hegn den tredje 1. præmie på 1000 meter/20 timer og blev dermed Dansk Vildtsporchampion DKSCH(V) samt dagens bedste hund på 1000 meter.

Ejer/fører: Morten Riis, Vig.